Από τον Ιωάννη Ζαϊμίδη

Ο στόχος του Erasmus μου ήταν να εργαστώ στο ακαδημαϊκό περιβάλλον της Ολλανδίας, καθώς και να βιώσω τον τρόπο ζωής αυτής της χώρας. Συγκεκριμένα, δούλευα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, στο τμήμα Τεχνολογικών Καινοτομιών για την εκπαίδευση, που βρίσκεται στην πόλη του Χέερλεν, στη Λιμβουργία της Ολλανδίας.

Θα χαρακτήριζα την εμπειρία μου ως μοναδική για εμένα. Σίγουρα ήταν μία από τις καλύτερες της ζωής μου μέχρι τώρα. Οι κάτοικοι του Χέερλεν είναι πολύ ευγενικοί, ανοιχτοί και φιλόξενοι. Η τοποθεσία της πόλης βοηθά πάρα πολύ εάν κάποιος θελήσει να γνωρίσει επίσης τη βελγική καθώς και τη γερμανική κουλτούρα, πράγμα το οποίο και έκανα. Μέσω της συνεχούς προσπάθειας μου για αλληλεπίδραση με τους ντόπιους, κατάφερα να μάθω και τη γλώσσα, αν και σε μικρό βαθμό.

Όσον αφορά στο περιβάλλον εργασίας μου, μπορώ να το περιγράψω μόνο ως υπέροχο. Η αίσθηση του να είσαι ανάμεσα σε ευφυείς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Ευρώπη, είναι απλά εκπληκτική! Μέσω της αλληλεπίδρασής μου μαζί τους κατάφερα να μάθω αρκετά για τις νέες τεχνολογίες και το πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς λόγους, καθώς και για το πως λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε άλλες χώρες. Μέσω της συνεχούς συναναστροφής μου με όλους τους, άνθρωποι από μία πληθώρα διαφορετικών πολιτισμών, κατάφερα να βελτιωθώ ως άτομο, τόσο σε επίπεδο καριέρας όσο και σε ψυχολογικό. Οι ικανότητές μου στον προγραμματισμό και η περιέργειά μου για τις νέες τεχνολογίες αυξήθηκαν αρκετά. Οι συνάδελφοί μου ήταν πάντοτε πολύ βοηθητικοί και πρόθυμοι να μου δείξουν τη δουλειά τους, κάτι το οποίο εκτίμησα. Οι υπεύθυνοι μου έδωσαν αρκετό «χώρο» για να δουλέψω με τις δικές μου ιδέες, αλλά ήταν πάντα εκεί για να με καθοδηγήσουν σε ένα στόχο και να με συμβουλέψουν πάνω στην πρόοδο μου, εάν ξέφευγα πολύ. Εν ολίγοις, το ανοιχτό πανεπιστήμιο της Ολλανδίας είναι ένας υπέροχος χώρος εργασίας, ο οποίος μπορεί μόνο να ωφελήσει όποιον δουλεύει εκεί.

Αυτή η εμπειρία με βοήθησε αρκετά ώστε να βελτιωθώ ως άτομο και ως επαγγελματίας. Είμαι πολύ ευγνώμων στο γεγονός ότι υπάρχει το πρόγραμμα Erasmus! Ζώντας στο εξωτερικό, μακριά από την πατρίδα σου, είναι μία εμπειρία που κάθε φοιτητής πρέπει να βιώσει, ακόμη και για ένα σύντομο χρονικό περιθώριο. Σε βοηθά ώστε να δεις πώς άλλοι πολιτισμοί της Ευρώπης ζουν, στο να δεις τη ζωή από μία άλλη οπτική γωνία και σου προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να δημιουργήσεις φιλίες με καταπληκτικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο!